Κρητικά Κεραμικά - Κατασκευή

handmade pottery creation

Η κατασκευή των αγγείων μας γίνεται χειροποίητα στον αγγειοπλαστικό τροχό. Οι τροχοί που χρησιμοποιούμε είναι ηλεκτρικοί για μεγαλύτερη παραγωγή, το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι ακριβώς το ίδιο με τον παραδοσιακό ποδοτροχό.

Τεχνικά τα κεραμικά κατασκευάζονται με δύο κυρίως τρόπους:

  • Τα μικρότερα αγγεία δημιουργούνται ενιαία, μονόσυρτα όπως λέγονται.
    Αφού τοποθετήσουμε μία συγκεκριμένη ποσότητα πηλού στον τροχό, την πλάθουμε φέρνοτάς την στο επιθυμητό ύψος και μορφή, χωρίς να προσθέσουμε άλλη ποσότητα.
  • Τα μεγαλύτερα αγγεία γίνονται σε ζωνάρια, στομωσές όπως λέγονται.
    Τοποθετούμε αρχικά τον πηλό στον χαμηλό τροχό, και αφού δημιουργήσουμε την πρώτη στομωσά και στεγνώσει, εφαρμόζουμε κυκλικά την επόμενη. Αυτό επαναλαμβάνεται έως την ολοκλήρωση του κεραμικού. Ο μέγιστος αριθμός απο στομωσές για τα μεγαλύτερα αγγεία είναι συνήθως έξι.  
  • Στο τέλος και αφού το κεραμικό στεγνώσει τοποθετούνται τα "αυτιά" του.

Στο στεγνό κεραμικό εφαρμόζονται, ανάλογα με τις απαιτήσεις, οι χαράξεις, τα σχέδια και το υάλωμα.

Ψήσιμο Κεραμικών.

pottery wood ciln

Τα κεραμικά μας ψήνονται σε ξυλοκάμινο το οποίο και προσδίνει στα προϊόντα μας εκτός το παραδοσιακό κεραμικό χρώμα, μεγάλη αντοχή στο χρόνο και στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Αφού στεγνώσουν τα αγγεία πολύ καλά, τοποθετούνται στο καμίνι και αρχίζει η διαδικασία του ψησίματος.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ψησίματος, οι τεχνικές που εφαρμόζουμε, αλλα και η ιδιαιτερότητα του ξυλοκάμινου δίνουν απαράμιλλα χαραχτηριστικά στα κρητικά κεραμικά μας.

'Ετσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές με ιδιαίτερα χαμηλές αλλα και υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να αλλοιώνονται και να φθείρονται, ενώ η διάρκειά τους στο χρόνο είναι πραγματικά πολύ μεγάλη.

Μετά το ψήσιμο τα αγγειοπλαστικά βγαίνουν απο το ξυλοκάμινο και ποτίζονται με νερό, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο της παραγωγής.

Στα μικρά αγγεία αλλα και σε ειδικές παραγγελίες όπου απαιτούνται χρωματισμοί και υαλώσεις, το ψήσιμο πραγματοποιείται σε ηλεκτρικό καμίνι.
Εκεί ο απόλυτος έλεγχος της θερμοκρασίας μας επιτρέπει την δημιουργία κεραμικών με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Πρώτες Ύλες

pottering clay

Η δημιουργία των κεραμικών μας γίνεται απο χώμα και νερό. Eαν απαιτηθεί απο την φόρμα, χρησιμοποιούμε υλικά υάλωσης, για διακοσμητικούς αλλά και πρακτικούς λόγους, αφού προσδίνουν στα κεραμικά ιδιαίτερους χρωματισμούς αλλα και επιφάνεια που είναι πολύ κοντά στην πορσελάνη.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι οικολογικά και το τελικό προϊόν είναι 100% ακίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Ζητήστε μας τώρα προσφορά για τα προϊόντα μας,
ή για το κεραμικό που θέλετε να δημιουργήσετε